RSDMAG02

Projekt címe:
Demagnetizációs RailScan készülék hézagnélküli vágányok semleges hőmérsékletének roncsolásmentes meghatározására

Projekt kezdés – befejezés:
2010.04.01 - 2011.09.30.

Azonosítószám:
RSDMAG02

Támogató szervezet:
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

Közreműködő szervezet:
ÉARFÜ Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ühynökség Közhazsnú Nonprofit Kft.

Rövid leírás:

Projektünk megvalósítása során, a vasúti pályák semleges hőmérsékletének roncsolásmentes meghatározásához kifejlesztett RailScan készülékünk, demagnetizációs egységgel felszerelt verzióját kívánjuk kifejleszteni. Ezzel a demagnetizációs egységgel kompenzálni szeretnénk a vasúti sínek felmágneseződése miatt létrejövő, a semleges hőmérséklet mérését zavaró jeleket. A fejlesztés célja mellett további szempont a készülék hordozhatóságának, egyszerű kezelhetőségének és kis energiafogyasztásának megtartása.
A kiegészítő egységgel készülékünk megbízhatóbbá, mérési eredményei pontosabbá válnak. Ez növeli iránta a keresletet és erősíti cégünk hazai és külföldi piaci pozícióját.
A remanens mágnesség új mérési módján alapuló demagnetizációs kompenzáló egység új, további mérőberendezésnek, mint terméknek az alapjául is szolgál.

A hatékony munkához a következő fontosabb feladatokat tűztük ki:

  • A remanens mágnesesség Mágneses Barkhausen-zajra (MBN) gyakorolt hatásának vizsgálata laborban.
  • Demagnetizálóval egybeépített MBN gerjesztő berendezés készítése, majd lemágnesezett és remanens mágneses próbatesteken az MBN - feszültség összefüggés vizsgálata vele.
  • A laborvizsgálatok eredményeinek kiértékelése alapján megépítjük a terepi tesztvizsgálatokra alkalmas kísérleti berendezést.
  • A terepi vizsgálatok eredményei alapján elvégzett módosítások után, a berendezés vasúti alkalmazhatóságának és vasúti biztonságtechnikai szempontok szerinti vizsgálata szükséges.
  • Prototípus megépítése a vasúti vizsgálatok során gyűjtött tapasztalatok alapján. Mintaoltalom benyújtása.