Lézeres jelölés

Projekt címe:
Acélszerkezetek gyártási és üzemi feszültségeinek meghatározása lézeres jelölés és elektromágneses kiolvasás elvén (konzorcium, 3. tag)

Projekt kezdés – befejezés:
2004.01.01 - 2006.10.31.

Azonosítószám:
AGE-00015/2003.

Támogató szervezet:
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

Közreműködő szervezet:
Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda

Rövid leírás:
A nagyméretű acélszerkezetek gyártása és használata során a szerkezetben különféle belső feszültségek keletkeznek. A gyártás során az egyes leszabott alkatrészek összehegesztésekor az alkatrészek gyártási tűrései és a hegesztési technológia hőbevitele, a belső feszültségek keletkezésének forrása. Ezek a belső feszültségek - mivel nehezen és költségesen mérhetők, általában ismeretlenek maradnak, ugyanakkor alapvetően meghatározzák az acélszerkezet terhelhetőségét. A pályázati munka célja egy olyan mérési eljárás és a hozzá szükséges eszközök kifejlesztése, amellyel a feszültségváltozások nyomon követhetők a szerkezet egyes elemeinek gyártásától kezdve, a szerkezet összeépítésén át, a használatbavételt követően a szerkezet élettartama végéig.
A projektben, az acélszerkezetekben, különösen hidakban ébredő feszültségváltozások kimutatására olyan módszert és eszközeinek kifejlesztését végeztük el, amely úgy az új acélszerkezetek gyártásánál, mint a már megépített használatban lévő acélszerkezeteknél, a jelek utólagos helyszíni bevitelével is használhatóvá teszi az eljárást

A projektet kidolgozó konzorcium tagjai:

  1. BME Járműgyártás és -javítás Tanszék (konzorciumvezető)
  2. LASRAM Lézer Rt. (2004-ben kivált a konzorciumból és a projektből, feladatait a Metalelektro Kft. vállalta át)
  3. Metalelektro Kft.

 

 A lézeres jelek elhelyezése acélhídon

A lézeres jelek elhelyezése acélhídon

Lézerjel kiolvasókészülék      Mérőprogram