DataDot DNA

 

DNS jelek a járműveken

 
A lopási kockázat létezik mindannyiunk életében, de van valami nagyon kicsi, aminek nagyon nagy hatása lehet abban, hogy csökkentse az Ön tulajdonának lopási kockázatát!
 
A homokszemnél kicsit nagyobb DataDotDNA mikropontok egy pozitív és állandó azonosítást jelentenek a gépkocsik, személyi tulajdon és vagyontárgyak számára.
 

Hogyan működnek ezek a mikropontok?

Maradjunk a gépkocsi példájánál. A gyártó a gépkocsi azonosító számát két vagy három helyen jelzik a gépkocsin, de a profi tolvajok percek alatt eltávolíthatják, vagy megváltoztathatják ezeket. A DataDotDNA ezernyi mikropontjainak mindegyike tartalmazza a gépkocsi kódszámát, amelyeket minden lényeges helyen alkalmaznak. Eltávolítás? Nincs esély rá, még akkor sem, ha a gépkocsit alkatrészekre szedik, nincs olyan viszonteladó, aki hozzájuk akar érni, ha lopottak!

A fenti képen, durván a tényleges méretükben láthatja a mikropontokat (1 mm átmérőjűek) és alatta egy tényleges mikropont erősen felnagyított képe látszik.


 

Ezt a pötty típust szállítjuk közvetlenül a gépkocsi gyártóknak eladás előtti alkalmazásra.

A mikropontok csak gépkocsikra alkalmasak?

Nem. Forgalmazunk mikropontokat minden alkalmazási típusra az otthoni vagy üzleti jelöléstől a specializált építőipari és erdészeti alkalmazásokig.

A mikropontok tényleg működnek?

Ausztráliában (a forgalmazás első piaci területén) mostanra valamennyi gépjármű gyártó elhelyezi a DataDotDNA mikropontjait, és a Nemzeti Gépjármű Lopás-csökkentő Testület 80% fölötti mértékű lopáscsökkenést jelzett! A gépjármű-ipar területén kívül is hasonló mértékű eredményeket tapasztaltak.
Az Egyesült Királyság területén például a rendőrség a lopási kísérletek több, mint 50%-os csökkenéséről számolt be miután a DataDotDNA mikropont szettjeit több ezer háztartásban adták el egy magas lopási arányú területen.

Történet

A mikropontokat ("microdot") az amerikai hadsereg fejlesztette ki az 1940-es években különböző eszközök jelölésére.

Az 1990-es évek első felétől vált lehetségessé elterjedése a lézer-gravírozás kifejlesztésével. Egy amerikai mérnök fejlesztette ki az első kereskedelmileg megvalósítható terméket.

Ezeknek az új mikropontoknak az első alkalmazása a világ kaszinóiban valósult meg 1995-ben a hamis zsetonok kiszűrésére.
 

Azonosítási technológia

A mikropontok alkalmazásával gyakorlatilag bármilyen értéktárgy egyedi azonosítóval látható el a gépkocsitól az értékesebb elektronikus eszközökig, a festményektől a ruhákig.
Ez a kód azután bekerül egy adatbázisba a tulajdonos azonosításával együtt.
 

Lemásolhatatlan technológia

Az azonosításhoz használt mikropontok gyakorlatilag nem reprodukálhatók, ellentétben más azonosítókkal, amelyekről könnyen készíthetők hamis másolatok.

Gyakorlatilag eltávolíthatatlan

Elvileg elképzelhető, hogy a tolvaj megtalálja az összes mikropontot és eltávolítja, de a gyakorlatban ez lehetetlen és annyira munkaigényes, hogy nem éri meg.

Egy gépkocsin például a legrejtettebb zugokban is elhelyezhető és egyetlen megmaradó mikropont elegendő a lopott autó azonosítására.


Az alkalmazás részletei

A technológiát elsősorban lopások és hamisítások meggátlására fejlesztették ki. Alkalmas azonban minőségbiztosítási és folyamat ellenőrzési célokra is számos iparág területén.   
 


A rendkívül ellenálló ragasztóanyagban eloszlatott, homokszemcse méretű mikropontokból egy gépkocsin percek alatt több ezer helyezhető el eltávolíthatatlanul szórással vagy ecsettel felkenve. Az UV-fényforrással megvilágítva, speciális mikroszkóppal láthatóvá tehető a mikropontokon lévő kódszám és ezzel a jelölt jármű (vagy más eszköz) beazonosítható a nyilvántartásból.

A mikropontok különböző kiszerelésben készülnek. Van 1000 mikropontot tartalmazó szett amelyet ecsettel kell felvinni a felületre. Ezt főleg az otthoni, és irodában található vagyontárgyak, műtárgyak megjelölésére használjuk.

A kisebb kategóriájú gépjárművek jelölésére a 3000, közepes, és nagy kategóriájú járművek jelölésére a  7000, kamionok, hajók jelölésére a 12 000 mikropontot tartalmazó tartályokat használjuk. Ezekben az esetekben a felületre történő felszórás vagy az aeroszolos technológiával, vagy pedig a kompresszoros technológiával történik.