LC 200

Festékréteg-összetétel vizsgálat

 


A Metalelektro Kft. által fejlesztett LC 200 festékrétegződés vizsgáló rendszer alkalmas a festett felületeken található bevonatrétegek számának, vastagságának és színének vizsgálatára.
A fejlesztést az „Új Magyarország fejlesztési terv” támogatta.

 

Jól használható az ipar különböző területein, a gépjárművek eredetiségvizsgálatánál és állapotfelmérésénél, a javító- karbantartó munkákat megelőző állapotfelméréseknél, minőség-ellenőrzéseknél. A vizsgálat objektív eredményt szolgáltat, a digitálisan tárolt adatok és képek jól prezentálhatóak és archiválhatóak. A rendszer részét képező eszközök kis mérete miatt a vizsgálatokat nehezen hozzáférhető helyeken is el lehet végezni. A vizsgálati módszer használhatósága független a hordozóelem és a bevonatok anyagától, illetve a rétegek számától. Az eljárás az összehasonlító vizsgálat elvén alapszik, így adatbázist nem igényel.

 

 

 

A vizsgálatot támogató szoftver minden, a folyamat közben felmerülő feladatot (adatfelvételezés – adminisztráció – fényképezés – fotókezelés – elemzés – értékelés – dokumentálás – jegyzőkönyv készítés – archiválás) képes kezelni. A szoftver lehetőséget biztosít két tetszőlegesen kiválasztott minta szín alapján történő rétegenkénti összehasonlítására.

 

 

 

A vizsgálat röviden: a vizsgált hordozóelemen a szükséges mélységig egy mikró bemetszést ejtve létrehozunk egy mintavételezési helyet, majd egy digitális mikroszkóppal fényképfelvételeket készítünk és az így kapott képeket egy speciális elemző szoftverrel értékeljük. A vizsgálat során, a mintavételezési helyeken kapott eredményeket hasonlítjuk össze egymással.

 

A vizsgálat bővebben:
1. A vizsgálat jellegének megfelelően ki kell választani tetszőleges számú mintavételezési helyet, ügyelve, hogy a helyek száma és elhelyezkedése a vizsgálat céljának függvényében a legoptimálisabb legyen.
2. A kiválasztott mintavételezési helyeken, a bevonat megsértése nélkül fizikai és kémiai tisztítást végzünk.
3. A pontos metszetkészítés érdekében a vizsgálandó felületen, ha a hordozóelem anyaga ezt lehetővé teszi (acél és alumínium), kézi rétegvastagság mérővel egy előzetes rétegvastagság mérést végzünk. A kapott adatok alapján tudjuk beállítani a metszés mélységét a metszőkészüléken.
4. A metszet elkészítését egy, speciálisan erre a célra kifejlesztett kézi működtetésű maróval végezzük, amelyen be kell állítani a mikrométeres skála segítségével a metszés mélységét.
5. Az elkészült metszeteket a jobb minőségű fényképfelvételek készíthetősége és a pontosabb elemzés érdekében egy oldószeres tisztításnak vetjük alá, ami a marófej által létrehozott forgács és por eltávolítása mellett, kiemeli és intenzívebbé teszi a vizsgálandó rétegek színeit.
6. A fényképfelvételeket egy nagy felbontású digitális mikroszkóppal készítjük, vizsgálati helyenként tetszőleges számban.
7. A metszet készítés során megsérült bevonatot, az esetleges korrózió veszélye miatt a fényképek elkészítése után azonnal helyreállítjuk.
8. Első lépésként vizuálisan hasonlítjuk össze a két mintát, vizsgálandó a rétegek száma, sorrendje és a jelentősebb szín eltérések.
9. A minták szoftveres elemzéskor a rétegek számán és sorrendjén túl meghatározásra kerül az adott bevonat rétegenkénti vastagsága és az egyes rétegek színe (RGB). A minták szín-összehasonlítását egy speciális algoritmus végzi.
10. A teljes vizsgálati anyag és fotó állomány, a kapcsolódó megjegyzésekkel, jegyzetekkel együtt kerül mentésre, mely jegyzőkönyv formában kinyomtatható.
 

Technikai adatok:

Metsző:
Ház mérete: 24x60 mm
Marófej átmérő: 2,3 mm és 5 mm
Mélység állítás: 10 µm-es pontossággal

Digitális mikroszkóp:
Mérete: 30x62x26 mm
Nagyítás: 100x
Optika: Carl Zeiss® optika
Felbontás: 960x720, natív 2MP HD szenzor
Kommunikáció sebessége: USB 2.0
Rétegvastagság felbontás: ± 5µm
Elméleti színfelbontás:16 millió

Számítógép:
IBM kompatibilis számítógép, Windows XP operációs rendszerrel
 


A műszer beszerzésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon a felelős kollégánkhoz

Szász Zsolt

Tel: +36-1/371-20-60

Fax: +36-1/371-20-62
E-mail: szasz.zsolt@metalelektro.hu


A műszerrel kapcsolatos kérdéseivel forduljon a műszerért felelős kollégánkhoz

Szász Zsolt

Tel: +36-1/371-20-60

Fax: +36-1/371-20-62